Saturday, March 22, 2008

Kürtőskalács házilag VKF!


(here in English)
Igazán nem akarok senkit elijeszteni ezzel a hosszú bejegyzéssel, de gondoltam -egy életem, egy halálom- az első VKF. receptem a kürtőskalács lesz! Ezzel aztán nem csak a "külföldieket" (jelen esetben a helyieket, New Jersey, USA) lehet elkápráztatni hanem a idelátogató honfitársainkat is...
A tészta receptje elég egyszerű , ha már sütött az ember egyéb
kelttésztát: kalácsot/kenyeret/pizzát........de ha nem, az sem baj. Mondom (ill. irom) és mutatom! Ime:

1 kg liszt
10-12 dkg olvasztott vaj\margarin
5 evőkanál cukor
csipet só
1 csomag száritott élesztő (kb 1 evőkanál)
1 citrom reszelt héja (elhagyható)
3 tojás
6 dl langyos tej
Az egészet meg lehet csinálni a kenyérsütő gépben (ha van!) a dagasztó programon.
HA NINCS akkor:
összekeverjük a lisztet, cukrot, sót, száritott élesztőt egy nagy tálban. Külön tálban össuekeverjük a langyos tejet, vajat, a felvert tojásokat, majd mindezt hozzáadjuk a lisztes keverékhez és az egészet jól összekeverjük egy fakanállal. Kicsit dagasztjuk kézzel VAGY magunk felé húzogatjuk a tésztát a fakanállal és forgatjuk alatta a tálat.Amikor megnyomjuk az ujjunkkal a tésztát és nem ragad (kb 2-3 perc) akkor jó.Ezután hagyjuk kb 1 órát kelni, majd kicsit átgyúrjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőt és pihentetjük még 15 percet. Utána lehet vele dolgozni.
A kalácsok sütéséhez továbbá kell még:
olaj
cukor
fahéjas cukor\cukros darált dió\kókuszreszelék
A sütés!!!!! Az az igazság, hogy megsütöttem én már ezt a tésztát a sütőben is dióskalácsnak , de igazából érdemes vele vacakolni az "eredeti" formájában. Azért az idézőjel, mert magam-eszkábálta sütőfákon készül ....partfis nyélből. Eredetileg gyerekekkel sütöttük és ideálisnak bizonyult a lekicsinyitett méret, mert igy hamarabb elkészül és az izét sem befolyásolja. (Bordács Andi remek ötlete a Tükrös táborból, és mi azóta is kitartóan csináljuk)
Szóval a barkács része: 15-20 centisre vágott vastagabb -3 cm átmérőjű- partfisnyél\farúd maga a sütőfa, amit egy darab merev acélrúdra kell ráaplikálni .Az enyém 1 m-es lett de lehet persze kisebbet is. (kis fúrás, kalapálás, meg ami ilyenkor kell). A másik végére pedig kerül a "fogója", ugyanúgy partfisnyél\ farúd csak kisebb átmérőjű (2 cm), hogy gyerekeknek is könnyű legyen megfogni.Érdemes 3-at, 4-et késziteni egyszerre, hamár nekiáll az ember!!!
Namost, mikor megvannak a sütőfák és beizzitottuk a faszén parazsat (sok kell), akkor következik a móka, kacagás..........
Először kis öklömnyi tészta darabokból mutatóujj vastagságú hurkákat sodrunk egy deszkán és miután megkentük a sütőfát olajjal, szorosan rátekerjük csigavonalban : jobb kezünkben a sütőfa nyele, bal kezünkben a tészta, amit balra húzva kicsit fesziteni kell hogy viszonylag szorosan tapadjon a sütőfára. Fontos továbbá, hogy a két végét visszahajtsuk a tészta alá, mert különben sütés közben elindul lefelé a botról....
A föltekert tésztát érdemes kicsit meghengergetni (úgy sütőfával együtt) hogy egyenletesebb legyen az elosztás....A tésztát is megkenjük olajjal, utána cukorba hempergetjük és JÖHET A SÜTÉS! Talán mondanom sem kell, hogy szép lassan folyamatosan forgatni kell a sütőfát. Mikor látszanak már az olvasztott cukor barnás jelei, akkor kezdünk közeledni az igazsághoz!!! Mikor úgy döntünk hogy kész, óvatosan , még a sütőfával együtt, belehempergetjük az izesitők valamelyikébe, vagy úgy hagyjuk ahogy van. Ezután egy villa segitségével letoljuk a tésztát a sütőfáról, de óvatosan mert borzasztó meleg. És MÁRIS kész a kürtőskalácsunk!
A sütésnél csupán csak két dologra kell ügyelni: ne égjen szénné, de azért szép karamel szine legyen és hogy átsüljön. Ezt néha hosszadalmas próbálkozásokkal tudja csak az ember elérni,de a "potyadékok\hulladékok" elfogyasztása sem szokott gondot okozni a közönségnek, SŐT: szülők a gyerekeik kezéből szedik ki az elrontott példányokat, feláldozva ezzel saját magukat a kürtőskalács sütés rögös útján.......
Kicsit macerás -legalábbis a legelején a barkács része miatt- de érdemes nekiállni, és kitartóan próbálkozni mert egyrészt irtó jó buli, másrészt -akárhogy is de- FINOM!!!
Ezt a videót még érdemes hozzá megnézni.
Jó barkácsolást mindenkinek, jó sütögetést és mindenképpen jó étvágyat!


4 comments:

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Szia Piroska! Nagyon-nagyon örülök a nevezésednek, és remélem, hogy még sokat hallunk rólad, illetve látunk és olvashatunk töled!

Edmund said...

Kedves Piroska,

nekem is a kürtös kalács, amit angolul Chimney Cake-nek neveztem volt az első recept amit beküldtem a www.bigoven.com-hoz. Igen jó kommentárokat kaptam, többek közt valaki megküldte egy magyar címét, aki, aki most készül amerikában árulni a sütéshez szükséges szerszámokat. Szerintem ez egy nagy hiányt pótol mert a barbecue party-kon nagyon hiányzott a tészta édesség.

A receptje elégé különbözik az enyémtől, ezért hamarosan megpróbálom. Én arra is gondoltam, hogy egy kis vanillia izt is lehetne hozzá tenni.

Hogy talált rá a bloggomra?

Ha volna más kérdése kérem irjon edmund.lazar@orange.fr

Szivélyes üdvözlettel

Lázár Edmund

Piroska said...

Bevallom kalács ügyben nyomozok, és kiváncsi voltam hogy még mi van e témában az interneten. Hát igy bukkant elő az ön blogja.(milyen gyönyörű az a ház!!)
A tésztát szerintem is lehet variálni, tk. egy gazdag kelttészta, sokmindent elbir, ill ha pl. nincs itthon annyi tojásom akkor kevesebből is elkészithető.
Ami egy kicsit macerássá teszi (de éppen amitől olyan átkozottul finom) az a sütés módja. Kiváncsian várom a kürtőskalács amerikai megjelenését, ha tényleg beindul az ön által emlitett vállalkozás.